24/10/2010
Avui hem realitzat la jornada d’excavació número 33 d’aquest 2010 a la cova “Bauma d’en Noguer”.
Hi hem participat l’Albert Aulines i en Francesc Xavier Medina.
La jornada d’avui ha començat com les dues darreres (8/10/2010 – Excavació 31 i 23/10/2010 – Excavació 32): a primer hora del dia, i abans de fer es més, hem dut a terme una intesa tasca de recol·leció dels bolets que ens ofereix el bosc de l’entorn de la cova. Hem estat prou afortunats no només pel que fa al nombre de bolets que hem pogut recollit sinó, sobretot, per la seva varietat: rovellons, camagrocs, peus de rata, escarlots, negritos, llànegues, llengües de bou i cualbes.
Quan a l’excavació pròpiament, hem orientat la nostra tasca en dos sectors: a l’interior de la cova (on hem continuat la cata d’exploració) i a l’exterior (on hem continuat la rasa perpendicular a l’entrada de la cova).
En Francesc Xavier s’ha encarregat de la zona de l’interior de la cova. Ha acabat de donar la forma i els límits de la cata d’exploració que vam obrir un dies enrera. D’aquesta cata n’esperem que ens ajudi a relacionar els sediments continguts en el tall estratigràfic de davant del mur amb l’espai de l’interior de la cova. Durant el procés d’excavació s’han recuperat poques restes arqueològiques: ceràmica prehistòrica i també algunes molars fossilitzades, bàsicament. Tot aquest material forma part d’un paquet de sediments actualment força compacte, però que en origen està totalment remogut i, per tant, fora de qualsevol context arqueològic.
L’Albert ha continuat treballant en el sector oest de la cova, tal com ha anat fent els darrers dies, amb l’objectiu fixat de posar al descobert els límits entre la roca mare d’aquest sector oest amb la roca horitzontal nua que apareix a l’entrada de la cova. Avui s’ha aprofundit més aquesta zona d’excavació perquè ahir, amb en Quim, vam deixar-ho molt net d’arrels, arbres i blocs. S’ha prioritzat la recerca de profundita i, per això, la cata ha pres més aviat la forma de rasa perpendicular al mur de pedra d’entrada a la cova. En realitzar aquesta rasa han aparegut pocs objectes arqueològics: una resta de ceràmica prehistòrica i 5 quarsos tallats. La identificació d’aquesta indústria lítica en aquests cotes de profunditat ha estat del més interessant de la jornada d’avui.
Aquest cap de setmana hem realitzat un treball d’excavació intensiu a la Bauma d’en Noguer. Feia setmanes que no hi havíem pogut anar dos o més dies seguits. Aquesta intensitat ha estat positiva tant en la vessant boletaire com en l’arqueològica. En aquest darrer sentit, dos són els aspectes a destacar: cada vegada tenim més dades per intentar reconstruir la morfologia original del conjunt càrstic de la cova, i, després, cada vegada apareix més indústria lítica, la qual, tot i que que encara no es troba en cap context arqueològic, és molt indicativa perquè apareix justament a les parts més profundes dels nostres sondejos. A la vegada, però, hem de reconèixer que estem força desorientats perquè desconeixem la seva procedència exacte degut a que encara no hem pogut descobrir cap nivell arqueològic in situ. Intentar trobar d’un vegada un nivell d’aquest tipus continuarà essent el motiu principal per, si no sorgeix cap imprevist, tornar a reprendre l’excavació el pròxim cap de setmana.