10/02/2020
Avui dimarts 10 de març els alumnes de 1r d’ESO (60 en total) han visitat la Balma de la Xemeneia, que es tracta d’un jaciment prehistòric d’ara fa 20.000 anys ubicat als cingles de Sant Roc d’Amer.
La Balma de la Xemeneia va ser descoberta l’any 1983 per Joan Abad, membre de l’Associació Arqueològica de Girona, tot perseguint un mite mundialment conegut de la prehistòria: “la caça de cavalls per despenyament de Solutré (Borgonya, França)”.
Anys més tard, entre el 2001 i el 2004, l’Albert Aulines, també de l’Associació Arqueològica de Girona, hi va dirigir amb la Universitat de Tarragona un seguit de campanyes arqueològiques que van fer possible desenterrar-hi eines de pedra (sílex i roques locals) i animals fossilitzats (cavalls, sobretot) molt ben conservats, els quals per mitjà de la tècnica del C14 AMS van ser datats en 18.950 ± 50 anys BP (període solutrià).
Després de caminar un parell d’hores, aquests 60 alumnes de 1r d’ESO han arribat a la Balma de la Xemeneia, cap a les 10 del matí.
Allà han realitzat una sèrie d’activitats incloses en el dossier “Amer abans d’Amer: La Balma de la Xemeneia” que prèviament havia preparat el Departament de Ciències Socials d’aquest institut, el qual està format pels professors Imma Masdevall i l’Albert Aulines, que alhora també és membre del nostre centre d’estudis.
Aquest dossier ha consistit en la realització dels 6 tallers següents:
1) Dibuixem les peces.
2) Dibuixem el perfil.
3) L’erosió.
4) La caça.
5) La talla.
6) Els sentits.
Acabada la visita podem considerar que ha estat una experiència molt gratificant i una oportunitat gairebé única ja que poder complementar les explicacions teòriques de l’aula amb la visita in situ d’un jaciment prehistòric real i emplaçat al mateix municipi –com és el cas de la Balma de la Xemeneia en relació amb Amer– és una combinació que es produeix a ben pocs indrets de Catalunya.