18/02/2020

A Catalunya són escassos els jaciments que contenen restes prehistòriques de fa 20.000 anys (just el període de fred més extrem de la darrera glaciació). Un d’aquests es localitza al municipi d’Amer i s’anomena la Balma de la Xemeneia.

El dissabte 15 de febrer els professors de l’Institut Castell d’Estella d’Amer van visitar la Balma de la Xemeneia amb l’objectiu de proporcionar als seus alumnes una visió integral de la prehistòria. A nivell teòric perquè es tracta d’una temàtica que forma part del currículum de l’ESO (a partir del març la impartiran a les aules). A nivell pràctic perquè poder visitar un emplaçament prehistòric real i situat tan pròxim a l’institut és una oportunitat única i immillorable.

A l’excursió ens hi va acompanyar l’Associació Arqueològica de Girona, el centre d’estudis que des de l’any 1983 l’ha descobert i investigat. Els seus membres ens van explicar in situ l’estat actual i els seus potencials a nivell científic, educatiu, social i patrimonial. Vam retornar amb aquella agradable sensació d’haver presenciat un espai prehistòric excepcional.