19/10/2018

Aquest migdia ha tingut lloc a l’Institut Escola Marta Mata (Torelló, Osona, Catalunya Central) un taller de foc prehistòric, a càrrec de l’Albert Aulines, prehistoriador del nostre centre d’estudis i alhora també, durant aquest curs 2018–2019, professor interí de Ciències Socials en aquest centre educatiu osonenc.

Aquest taller s’ha desenvolupat dins la matèria anomenada EquipsFem d’arqueòlegs, la qual consisteix en què cada divendres de 2/4 de 2 a 3/4 de 3 un equip de 15 alumnes de diferents nivells (1r, 2n i 3r d’ESO) han de desenvolupar una tasca o habilitat sobre una temàtica concreta (en aquesta ocasió s’ha seleccionat la prehistòria: tallers d’encesa de foc, de talla lítica, d’art rupestre, etc.), tot tractant-se d’una matèria optativa i avaluable en base a criteris de competència d’autonomia personal i social.

Per posar en moviment aquesta pràctica arqueològica, els alumnes s’han distribuït en 3 grups de 4 alumnes i 1 de 3 i, tot seguit, cadascú amb el seu propi kit (arc, broca, combustible, etc) s’ha posat a intentar a fer foc… i eureka! dos grups han estat ben capaços de fer-ne!!

 

El proper divendres repetirem aquesta experiència per consolidar la pràctica d’encesa de foc amb mètodes prehistòrics i, a continuació, l’altra setmana, avançarem tot iniciant un altre aspecte ben interessant i engrescador de la prehistòria antiga: la talla lítica.