06/08/2017
El dilluns passat, 31 de juliol, va començar la campanya d’excavació d’enguany al jaciment neandertal de Roca Foradada (Fontcoberta), la qual tindrà lloc fins el proper 12 d’agost.
A data d’avui, 6 d’agost, doncs, ens trobem a l’equador d’aquesta campanya.
A continuació explicarem com s’ha desenvolupat aquesta primera setmana d’excavació a Roca Foradada i, tot seguit, les perspectives de cares a la segona, que començarà demà, dilluns 7 d’agost.
Roca Foradada és un jaciment paleolític d’època neandertal situat a l’aire lliure, prop de la Platja d’Espolla (Fontcoberta), que va ser descobert l’any 1982 per en Joan Abad i en Santi Serra (membres de l’Associació Arqueològica de Girona), i que des de l’any 2014 és intervingut metòdicament a nivell arqueològic per iniciativa de l’Alfons Díaz, arqueòleg de professió i qui n’exerceix la seva direcció tècnica.
En aquesta primera setmana (del 31 de juliol al 5 d’agost) han participat en l’excavació els cinc arqueòlegs següents: l’Alfons Díaz, l’Albert Aulines, en Jordi Casadevall, la Katia Shkarinskaya i en Dani Pérez. Les tasques arqueològiques han consistit en adequar (col·locació de la quadrícula) l’àrea d’excavació d’enguany (la Cala 3) i, tot seguit, s’ha procedit a la seva excavació, la qual ja ha començat a donar bons resultats: prop d’un centenar d’eines de pedra pròpies de la cultura neandertal (ascles, nuclis i restes de talla del Mode Tècnic 3).
Demà, 7 d’agost, comença la segona i darrera setmana d’excavació a Roca Foradada, durant la qual s’hi incorporaran els quatre joves arqueòlegs següents: l’Albert Guevara, la Judit Llorà, la Gisela Terradas i l’Helena Ventura.
Mentre els arqueòlegs hi estiguem feinejant, totes aquelles persones interessades en la prehistòria de la nostra bioregió de Girona poden venir a visitar-nos i, així i a peu de jaciment, farem prehistòria social: els hi explicarem què hi estem fem i què hi estem trobant.
Finalment, direm que per iniciativa de l’Ajuntament de Fontcoberta (en Joan Estarriola, el seu alcalde, i la Pilar Busquets, la seva regidora de cultura i tresorera), està previst que a la tarda/vespre del divendres 11 tingui lloc una visita programada in situ al jaciment de Roca Foradada. i, tot seguit, una demostració de prehistòria experimental (un foc prehistòric).
Horari de l’excavació: de 8 a 1 i de 4 a 7.