28/07/2017

Roca Foradada – 28 de juliol de 2017– Eina de pedra de quarsita descoberta durant l’obertura amb la màquina excavadora del nou sector a excavar en la campanya d’enguany

Ja està tot a apunt per l’inici de les excavacions al jaciment neandertal de Roca Foradada (Fontcoberta), que hi tindran lloc des del proper dilluns 31 de juliol fins al 12 d’agost.

Aquests darrers dies s’han anat fent les gestions pertinents per tal de poder emprendre amb normalitat aquesta excavació: el permís de la propietat (en Pere Roca); el permís del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (per mitjà de les arqueòlogues territorials la Montserrat Mataró i la Susana Manzano així com del personal administratiu, la Núria Bru de Sala); manutenció i allotjament (a càrrec de l’Ajuntament de Fontcoberta i possible a través del seu alcalde, en Joan Estarriola, i de la seva regidora de cultura i tresorera, la Pilar Busquets); els arqueòlegs que hi participaran (l’Albert Aulines, l’Alfons Díaz, en Jordi Casadevall, l’Albert Guevara, la Judit Llorà, en Dani Pérez, la Katia Shkarinskaya, la Gisela Terrades i l’Helena Ventura).

Roca Foradada – 28 de juliol de 2017– Els arqueòlegs Albert Aulines (esquerra) i Alfons Díaz (dreta) conversant amb l’alcalde de Fontcoberta, en Joan Estarriola just al nou sector a excavar en la campanya d’enguany.

Des d’aquí volem agrair a totes aquestes persones i entitats que hagin fet possible que, ara mateix, ja estigui tot a punt per començar l’excavació en aquest jaciment, el proper dilluns 31 de juliol.

La tarda d’avui 28 de juliol, entre 2/4 de 3 i les 5, s’han obert amb la màquina excavadora (gràcies als treballadors de la brigada en Juli i en Josep Galceran i sota la supervisió dels arqueòlegs Alfons Díaz i Albert Aulines) les dues zones d’excavació on es treballarà en la campanya d’enguany: una, la mateixa on es va excavar l’any passat i l’altra, un espai nou encara per descobrir situat uns 40 metres al sud de la primera.

A les 5 han vingut al jaciment l’alcalde de Fontcoberta, en Joan Estarriola, i en Joan Abad, membre del nostre centre d’estudi que juntament amb en Santi Serra, també de l’AAG, va descobrir l’any 1982 aquest jaciment de Roca Foradada. Al llarg d’una hora, aquestes quatre persones han mantingut un seguit de converses molt interessants i engrescadores a l’entorn de la imminent excavació a Roca Foradada.

Roca Foradada – 28 de juliol de 2017– A l’esquerra, en Joan Abad (un dels descobridors d’aquest jaciment l’any 1982 juntament amb en Santi Serra) al jaciment de Roca Foradada, en un moment de la conversa que avui ha mantingut amb l’alcalde de Fontcoberta, en Joan Estarriola (al mig) i amb l’Alfons Díaz (esquerra).

Mentre els arqueòlegs hi estiguin feinejant, tothom que ho desitgi podrà apropar-s’hi per, així, també poder percebre in situ com era la vida dels nostres avantpassats neandertals. Tindran una excel·lent oportunitat, ja que les intervencions arqueològiques actualment en curs d’aquest antic període de la humanitat a la bioregió de Girona són escassíssimes.

Durant els propers dies continuarem informat d’aquesta excavació, sobre la qual tot apunta en la bona direcció, és a dir, que està encaminada a ser il·lusionant, engrescadora, productiva i enriquidora a tots nivells: l’humà, el social, l’educatiu, el científic, l’arqueològic, el patrimonial…

 

 

Roca Foradada – 28 de juliol de 2017–

Roca Foradada – 28 de juliol de 2017–