22/06/2017

Dijous 22 de juny de 2017 – En Jaume Prada davant de l’entrada de la Tuta de l’Espígol (Albanyà)

Avui un membre del nostre centre d’estudis, l’Albert Aulines, ha visitat una cavitat de l’Alta Garrotxa amb possible interès arqueològic: la Tuta de l’Espigol (Albanyà).

Aquesta visita ha estat possible gràcies al guiatge d’en Jaume Prada, natural d’Albanyà i actualment veí de Llers, que ens hi ha acompanyat i mostrat el seu camí d’accés, cosa que des d’aquí li volem agrair.

També volem agrair a en Quim Planas (que durant els anys 2009 i 2010 va formar part del nucli dur, juntament amb en Francesc Xavier Medina, del nostre equip d’excavació a la cova ‘Bauma d’en Noguer’, situada també a Albanyà i a pocs metres de la Tuta de l’Espígol) per fer possible el contacte entre aquestes dues persones: en Jaume i l’Albert.

A l’extraordinari llibre Coves de l’Alta Garrotxa. Catàleg Espeleològic de l’Alta Garrotxa. Llevant del riu Borró (Alt Empordà i Garrotxa) publicat l’any 1999 per en Francesc Miret i en Martí García s’esmenta aquesta cavitat a la pàgina 65 a través d’una fitxa tècnica on s’hi esmenten, entre d’altres, les coordenades, l’espeleometria, la història i la descripció geològica.

Dijous 22 de juny de 2017 – Interior de la Tuta de l’Espígol (Albanyà)

Fins a data d’avui no consta que s’hagi portat a terme cap intervenció arqueològica a la Tuta de l’Espígol. La vista d’avui tenia precisament aquest objectiu: avaluar-ne la seva potencialitat arqueològica.

Després de la visita d’avui podem dir que sí la té perquè hem observat que conté sediments intactes que, aparentment, poden tenir uns quants metres de gruix. Alhora, té una morfologia molt similar a la cova ‘Bauma d’en Noguer‘. Per tant, és del tot lògic tenir en projecció la possibilitat d’emprendre-hi, algun dia, a mitjà o llarg termini, un sondeig arqueològic i, així, constatar o refutar aquestes bones expectatives que ofereix.

Dijous 22 de juny de 2017 – L’Albert Aulines a l’exterior de la Tuta de l’Espígol (Albanyà)

A més de visitar la Tuta de l’Espígol, la sortida ha comptat amb molts d’altres atractius (rius, gorges, salts d’aigues, carsts, tutes, masos antics, objectes de la guerra civil) i converses a l’entorn de temes ben diversos (energia fotovoltaica, drons, detectors de metall, abelles, cartografia digital. programa Orux,).

En resum: una dia sencer a l’Alta Garrotxa; un dia molt enriquidor a tots nivells; un dia d’aquells molt ben aprofitats i gaudits.