25/03/2017
Avui s’ha celebrat a Lliurona la Diada. Equinocci de primavera a Lliurona que, entre d’altres, tenia per objectiu commemorar el 25è aniversari de l’obertura de l’Escola de Lliurona. El programa complert d’aquesta Diada es mostra en la imatge següent:
Nombroses persones s’han aplegat avui a Lliurona (concretament, a l’interior i als entorns de l’església de Sant Andreu, que ara és i fa la funció de local social) per poder assistir i gaudir d’aquesta Diada.
Un membre de l’Associació Arqueològica de Girona, l’Albert Aulines, n’ha estat una més i hi ha assistit perquè des de fa un cert temps ell i un altre membre d’aquest centre d’estudis, en Joan Abad, mantenen un vincle amb Lliurona en relació al fenomen de la prehistòria: l’any 2007 van realitzar un taller de foc prehistòric a l’Escola de Lliurona i, poc després, durant els anys 2009 i 2010, van promoure unes intervencions arqueològiques a la cova ‘Bauma d’en Noguer‘.
Ha estat una Diada extraordinàriament enriquidora a nivell cultural (un documental, una representació teatral, una presentació de llibre, jornada de portes obertes de l’Escola), paisatgístic (l’Alta Garrotxa és, en si mateixa, una meravella!), gastronòmic (les pizzes artesanes del sopar)… i, també, en l’aspecte humà, ja que hem tingut l’ocasió de conversar, entre moltes d’altres, amb les persones següents:
– en Xavier Borruel: Veí de Lliurona. És un bon coneixedor i promotor dels seus valors naturals i culturals (un exemple: va col·laborar en l’esplèndid llibre Coves de l’Alta Garrotxa, publicat l’any 1999). El vam conèixer l’any 2009 quan ens va mostrar el camí d’accés a la cova ‘Bauma d’en Noguer’. Recentment, el passat 11 de març, juntament amb d’altres veïns de Lliurona, vam realitzar una visita guiada en aquesta cova (clicar aquí).
– la Maru López: Era la mestre de l’Escola de Lliurona quan, el 2 de febrer de l’any 2007, nosaltres hi vam realitzar un taller de foc prehistòric adreçat als seus alumnes. Aquest taller va motivar l’article “L’escola més petita, el pati més gran“, publicat l’11 de febrer al Dominical del Diari de Girona. (per llegir l’article complert, clicar aquí).
Durant aquell curs, a més, la Maru va promoure l’esplèndid documental La nostra història. Des de la prehistòria fins a la romanització. Amb el company de la Maru i membre del col·lectiu Arrian Formació i Lleure, l’Epi, també vam portar a terme un taller de foc prehistòric: va ser el 23 de juliol de 2016 a la Bauma del Serrat del Pont durant un camp de treball per a joves que l’Epi estava desenvolupant aquell juliol a Tortellà i, com que va ser una experiència molt gratificant per tothom, avui hem comentat amb l’Epi que seria molt convenient de repetir-lo el proper estiu.
– L’Esteve Serra: Fotògraf de Tortellà. El vam conèixer el 26 de novembre de 2016 al mas Serrat del Pont de Tortellà durant un taller de foc prehistòric. És una les persones que va assistir a la visita de la ‘Bauma d’en Noguer del passat 11 de març (clicar aquí), sortida que va acabar amb una calçotada a Santa Bàrbara de Pruneres. L’Esteve és la persona que en va informar de la celebració d’aquesta Diada. Equinocci de primavera a Lliurona i ens va animar a assistir-hi, cosa que li ben agraïm.
– en Quim Tremoleda, l’Andrea Ferrer i en Joan Frigola: Arqueòlegs de professió i vocació. Són coautors del llibre L’Antic terme de Bassegoda. En aquests moments, precisament, hi estem molt en contacte perquè ells també participaran activament en el V Cicle de Conferències d’Actualitat Arqueològica a les Comarques Gironines que el proper 28 d’abril començarà al Museu Darder de Banyoles (clicar aquí).
– en Joan Fàbregas: Alcalde d’Albanyà. Va presentar els autors del llibre L’Antic terme de Bassegoda i, també, ens va informar de les darreres actuacions arqueològiques al terme municipal d’Albanyà així com de les últimes actuacions d’ordre civil promogudes pel seu govern (a l’Escola, per exemple) a Lliurona.
– en Joan Casellas: Regidor de Cultura d’Albanyà. Entusiasta, amant i bon coneixedor del patrimoni arqueològic de l’Alta Garrotxa. Ens va informar de moltes de cavitats i restes arqueològiques –algunes d’elles inèdites– dels entorns d’Albanyà, les quals poden ser essencials per aprofundir, durant els pròxims anys, en l’estudi del passat prehistòric d’aquesta bioregió.
A continuació farem una relació dels moments més destacables durant la nostra presència en aqueta Diada:
- Jornada de Portes Obertes a l’Escola de Lliurona:
Aquest 2017 l’Escola de Lliurona celebra el seu 25è aniversari.
Avui era Jornada de Portes Obertes i, per això, els qui han volgut han pogut accedir-hi (actualment l’edifici consisteix en un barracó que conté dues aules: una pels alumnes d’educació infantil i, l’altra, pels d’educació primària) i escoltar-hi les precises i entusiastes explicacions que n’han fet al respecte la Noe Hidden: la seva història (durant aquests 25 anys, l’Escola les ha vist de tots colors), el nombre d’alumnes i mestres actuals (en són 18 i 3, respectivament), el tipus d’ensenyament que s’hi imparteix, el sistema de transport per accedir-hi.. i, també, sobre l’actual proposta i les gestions burocràtiques pertinents per fundar una nova Escola –més sòlida i permanent, feta amb pedra– que s’ubicarà en uns terrenys situats uns quants metres de l’actual.
- Projecció del documental: La nostra història. Des de la prehistòria fins a la romanització
Aquest documental va guanyar, l’any 2008, el premi Leandre Colomer de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB (clicar aquí).
Té una hora de durada i va ser realitzat pels mateixos alumnes de Lliurona durant l’any 2007, mentre la Maru López n’era la seva mestra. És un documental molt original i que val la pena de veure.
Afegir que, al seu inici, s’hi visualitza l’escena de l’elaboració de foc prehistòric realitzada per Joan Abad el 2 de febrer de 2007 a l’Escola de Lliurona i de la qual ja n’hem parlat anteriorment.
- Presentació del llibre L’antic terme de Bassegoda
Acabat de publicar (el setembre de 2016), els seus autors en són l’Adriana Cle, l’Andrea Ferrer, en Joan Frigola, l’Aleix Jiménez i l’Anna Madroñal.
Aquest llibre és el número 12 de la col·lecció Guies de patrimoni Local editades per la Diputació de Girona i de les quals en Quim Tremoleda n’és el director. Té 170 pàgines i està estructurat en els 5 apartats següents: Situació; Entorn natural; Síntesi històrica i econòmica; Patrimoni Cultural; Itineraris.
La introducció d’aquest acte així com de la presentació dels seus autors va anar a càrrec de l’alcalde d’Albanyà, en Joan Fàbregas.
- Marató astronòmica
Com a colofó d’una jornada, la d’avui a Lliurona, esplèndida i ben gratificant, hem pogut gaudir d’una observació de les estrelles a través del potent telescopi i les pertinents explicacions dels astrònoms Gilbert Busquetó i Kilian Vindel (professor d’astronomia Mil Estrelles i membre d’Astrobanyoles. Agrupació d’astronomia i ciència del Pla de l’Estany).
A partir de 2/4 d’1 de la nit, el cel era ben clar. Gràcies a això hem pogut observar, entre d’altres objectes estel·lars, el planeta Júpiter i les seves quatre llunes, que es trobaven mil·limètricament ben alineades.
Al mateix temps, els assistents a l’espectacle (una trentena) anàvem conversant alegrement tot formulant-nos les preguntes transcendentals de sempre: hi ha vida més enllà de la Terra? qui som els sàpiens? com eren els neandertals? com es van construir les piràmides d’Egipte?…