22/06/2013

Un dels aspectes positius del I Cicle de Conferències d’Actualitat a les Comarques Gironines celebrat recentment al Museu Darder de Banyoles (d’abril a juny de 2013) ha estat comprovar, una vegada més, que arreu de les comarques gironines existeixen nombroses persones amb sensibilitat i estima pel seu patrimoni històric i natural a nivell local.

El divendres 17 de maig va assistir a aquest I Cicle en Dani Pérez, natural de Vilamalla i mestre de primària,  i amb qui durant els anys 1996 a 2000 havíem compartit algunes assignatures mentre cursàvem la llicenciatura d’Història a la Universitat de Girona.

Aquest rencontre amb en Dani Pérez i les bones sensacions vers el patrimoni arqueològic gironí generades durant les conferències d’aquest I Cicle ens va motivar a programar una excursió a la Serra de les Avalls de Terrades que, com a bon excursionista, és ben coneguda per en Dani Pérez.

Dissabte 22 de juny de 2013 – Serra de les Avalls (Terrades, Alt Empordà) Panoràmica parcial des de Can Vila de Sobirats
Dissabte 22 de juny de 2013 – Serra de les Avalls (Terrades, Alt Empordà)
Panoràmica parcial des de Can Vila de Sobirats

A més d’en Dani Pérez, en aquesta sortida de camp a la Serra de les Avalls també hi hem participat en Quim Planas, en Francesc Xavier Medina i qui escriu aquestes ratlles, l’Albert Aulines, tots tres membres de l’Associació Arqueològica de Girona.

Tres han estat els principals motius d’aquesta sortida de camp.

Primer: el poblament paleolític de l’Alt Empordà és el menys conegut de la bioregió de Girona (perquè mai s’hi ha portat a terme una recerca sistemàtica).

Segon: és el moment idoni per a la recerca ja que  els focs de l’estiu de 2012 en aquesta zona han posat al descobert espais (calcaris, sobretot) abans totalment ocults i intransitables a causa de l’espessa boscúria.

Tercer: es tracta d’una nova aproximació al territori per comprendre el poblament antic de la Vall de la Muga dins del context de la recerca arqueològica que, des de l’any 2009, el nostre centre d’estudis està portant a terme a la cova ‘Bauma d’en Noguer’ (Albanyà).

Dissabte 22 de juny de 2013 – Serra de les Avalls (Terrades, Alt Empordà)  D'esquerra a dreta: Francesc Xavier Medina, Quim Planas i Dani Pérez
Dissabte 22 de juny de 2013 – Serra de les Avalls (Terrades, Alt Empordà)
D’esquerra a dreta: Francesc Xavier Medina, Quim Planas i Dani Pérez

Una vegada finalitzada la recerca per la Serra de les Avalls ens hem dirigit al Castell i la Font de l’Hortal de Llers per observar la cinglera travertínica on l’any 2007 en Quim Planas hi havia localitzat un os incrustat, el qual, un any més tard i en motiu de les recerques la construcció de la línia de l’AVE situada a poca distància, ja havia mostrat també a l’Albert Aulines durant una altra sortida de camp.

En el pròxim Quadern de Prehistòria Catalana (número 21) previst per finals d’aquest 2013 publicarem una crònica més extensa sobre aquesta esplèndida i gratificant sortida de camp per  la Serra de les Avalls i l’Hortal.