28/01/2011
Demà 29 de gener s’emet un nou capítol del Pedra a pedra. Escolta la prehistòria, el programa de ràdio sobre prehistòria que l’Albert Aulines i en Francesc Xavier Medina, membres de l’AAG, presenten cada dissabte de 3 a 4 de la tarda a Ràdio 90. La ràdio lliure i cultural de la Garrotxa (101.4 FM – www.r90.org).
És el capítol número 20 i porta per títol “La mandíbula de Banyoles i l’Abric Romaní: els neandertals a Catalunya“. Les novetats a l’entorn dels neandertals no paren de produir-se. A través de diversos mitjans de comunicació (ràdio, televisió, internet, llibres, revistes de divulgació científica) constantment anem reben tot tipus de notícies que ens informen de noves troballes o de plantejaments i teories alternatives a l’entorn d’aquesta extingida espècie humana. Darreramet, per exemple, diversos especialistes afirmen que la seva dieta era molt més variada del que fins ara s’havia pensat. La qüestió neandertal és un tema d’interès mundial tant pels mateixos investigadors com per diversos sectors de la societat civil interessada en el coneixement i en la cultura humana en general. I és en aquest context que convé saber i puntualitzar que la presència del neandertal també està ben documentada al nostre país i que està aportant dades molt interessants per comprendre el fenomen neandertal.
En el pograma d’avui parlarem dels neandertals a Catalunya. Veurem com eren, com vivien, com s’organitzaven. Les evidències de l’home de neandertal són força nombroses arreu del país. Però, a banda de les coves prehistòriques de Serinyà (a les quals dedicarem ben aviat un programa sencer) i del recent redescobriment de la mandíbula del Garraf, la major part i més complerta informació sobre els neandertals catalans prové de dos dels seus jaciments més emblemàtics: la mandíbula de Banyoles i l’Abric Romaní de Capellades, als quals dedicarem bona part del programa d’avui.
Pels que no tingueu l’oportunitat d’escoltar-lo en directe, aquest programa estarà disponible en podcast a partir del dilluns 31 de gener a la web del programa: “Pedra a pedra“.