21/01/2011

Demà 22 de gener s’emet un nou capítol del Pedra a pedra. Escolta la prehistòria, el programa de ràdio sobre prehistòria que l’Albert Aulines i en Francesc Xavier Medina, membres de l’AAG, presenten cada dissabte de 3 a 4 de la tarda a Ràdio 90. La ràdio lliure i cultural de la Garrotxa (101.4 FM – www.r90.org).

És el capítol número 19 i porta per títol “Animals prehistòrics: la fauna de l’època glacial“. El rinoceront etrusc, l’ós de les cavernes, el felí de dents de sabre, el ren o l’elefant antic… aquests són alguns de tants animals que, des de la nostra mirada naturalista actual, situem  en territoris ben llunyans i exòtics. Són animals que no formen part del nostre paisatge natural actual. Això és així avui en dia i tots ho sabem. Però, a través de la perspectiva temporal que ens proporciona el registre arqueològic i paleontològic, aquesta visió del medi natural és molt diferent ja que aquest registre ens informa que  mil·lennis enrera al nostre territori van viure tota una sèrie d’animals que  ara mateix o bé ja s’han extingit o bé són propis de medis naturals d’altres països o continents.

En el pograma d’avui parlarem de tots aquests animals prehistòrics. Gràcies a diverses excavacions arqueològiques i paleontològiques que al llarg dels darrers cent anys s’han dut a terme a la bioregió de Girona disposem d’un  ampli llistat d’aquests animals avui extingits o  impropis del nostre territori. Veurem que bona part d’aquesta fauna antiga s’ha descobert a l’entorn de l’anomenada ‘conca lacustre de Banyoles-Besalú’ i que ens ha permès reconstruir, a grans trets, el medi natural i faunístic durant la prehistòria a  les comarques gironines.

Pels que no tingueu l’oportunitat d’escoltar-lo en directe, aquest programa estarà disponible en podcast a partir del dilluns 24 de gener a la web del programa:  “Pedra a pedra“.