24/12/2010

Demà 25 de desembre s’emet un nou capítol del Pedra a pedra. Escolta la prehistòria, el programa de ràdio sobre prehistòria que Albert Aulines i Francesc Xavier Medina, membres de l’AAG, presenten cada dissabte de 3 a 4 de la tarda a Ràdio 90. La ràdio lliure i cultural de la Garrotxa). (101.4 FM – www.r90.org).

És el capítol número 15 i porta per títol “Grans descobriments universals i regionals de la prehistòria antiga“. L’apassionant aventura de l’evolució humana és també la història de les grans troballes de fòssils d’homínids molt antics i de la seva primitiva cultura. Són dues cares d’una mateixa moneda. La nostra visió actual dels períodes més remots de la humanitat és el resultat de la història dels protagonistes d’aquests descobriments, de la seva personalitat, del context filosòfic de l’èpòca que els va tocar viure, de les seves  peripècies personals, de la seva constància, tenacitat o obsessió  i, en últim terme, d’episodis èpics, fraudulents i atzarosos.  Avui al ‘Pedra a pedra’  farem una selecció d’aquestes grans fites de l’evolució humana. Primer parlarem de les més universals i de gran renom: la descoberta dels primers neandertals, de l’Eugène Dubois i la seva recerca de l’anella perduda, del frau de Piltdown, de la saga dels Leakey o d’una australopitec batejada amb el nom de Lucy. I, a la segona part del programa, ens endisarem en  les grans fites de la prehistòria antiga a les comarques gironines:  de com i quan es va descobrir el període paleolític a Catalunya  (a la Bora Gran d’en Carreras, a Serinyà),  de la mandíbula neadertal de Banyoles, de perquè el  Puig d’en Roca i ‘el primer capítol de la història de Catalunya’ són sinònims, de la troballa de la Balma de la Xemeneia a partir de la lectura d’un mite de la prehistòria (el de Solutré)  o del decisiu sondeig realitzat l’any 1972 a la cova de l’Arbreda de Serinyà.

Pels que no tingueu l’oportunitat d’escoltar-lo en directe, aquest programa estarà disponible en podcast a partir del dilluns 27 de desembre a la web del programa: “Pedra a pedra“.