27/11/2010
Avui hem realitzat la jornada d’excavació número 36 d’aquest 2010 a la cova “Bauma d’en Noguer”.
Hi hem participat l’Albert Aulines i en Quim Planas.
Després d’alguns dies de no poder continuar l’excavació a la “Bauma d’en Noguer” per motius ben diveros (“Bauma d’en Noguer” – Excavació 35/2010), avui hem pogut reprendre el sondeig arqueològic que estem duent a terme en aquesta cova al llarg d’aquest 2010.
I hem de dir que durant la jornada d’avui ens ha tocat fer la feina més feixuga i dura (“de barricada”) de totes les possibles que es presenten en un jaciment de les característiques de la “Bauma d’en Noguer”. És a dir, no hem pogut excavar pròpiament i intentar trobar restes arqueològiques perquè per poder fer això, doncs, abans encara hem de netejar el fons de la cata que tenim oberta. Només així ho tindrem tot apunt per, més endavant, tenir la possiblitat d’aprofundir el sondeig d’aquesta àrea d’excavació i, finalment, comprovar si apareix o no algun sòl d’ocupació humana fòssil.
Aquesta ha estat tota la feina d’avui: netejar els sediments remoguts del fons d’aquesta cata d’excavació. Una tasca poc agraïda, certament, i sobretot si la comparem amb la que hem desenvolupat en les darreres jornades d’excavació durant les quals paral·lelament als treballs d’extracció de terres, sempre feixucs també, tot s’ha dir, però, almenys anaven acompanyats del descobriment i registre d’alguns objectes prehistòrics. Però, pel que sembla, avui això no tocava i simplement ens hem limitat a poder realitzar aquesta feina de barricada. I encara gràcies. En fi, què hi farem! Perquè també som ben conscients que aquest tipus de tasca és del tot indispensable per tenir l’opció de, finalment, aconseguir el nostre objectiu que, com ja ha quedat prou entès a aquestes alçades d’aquesta aventura, no és altra que la localització in situ d’algun nivell arqueològic atribuïble al període paleolític.
Els dies van passat i s’acosta el final de la campanya. Encara tenim un mes més de permís i de treball. Ho tenim tot força ben estructurat i planejat per procurar que aquest pròxim mes de desembre, l’últim d’aquest campanya de 2010, puguem rematar els fronts i les cates que tenim oberts amb l’objectiu final d’intentar trobar un nivell prehistòric in situ que ens doni pistes clares de l’estratigrafia sedimentària i arqueològica d’aquest jaciment.
L’anècdota de la jornada ha tingut lloc poc abans del migdia amb la sobtada aparició de dos excursionistes que s’havien perdut en el seu trajecte des de Sant Miquel de Cirera fins a Albanyà. S’han sorprès de la nostra presència a la cova i, sobretot, de l’activitat que hi desenvolupem. Però, al mateix temps han trobat molt interessant la proposta cultural i científica que duem a terme en aquesta cova, la qual els hi hem explicat amb tot detall. L’encontre amb aquest parell d’excursionistes ens permès manternir-hi una agradable conversa en relació a l’entorn natural i paisatgístic d’aquesta zona recòndita de l’Alta Garrotxa.
Esperem poder tornar ben aviat a la cova i continuar l’excavació. Si tot va bé això tindrà lloc el pròxim diumenge dia 5. Potser comptarem amb més personal. En tot cas, segur que mantidrem les ganes i la il·lusió de sempre. Intactes.