01/11/2010
Avui hem realitzat la jornada d’excavació número 35 d’aquest 2010 a la cova “Bauma d’en Noguer”.
Hi hem participat l’Albert Aulines i en Quim Planas.
Hem continuat treballant en els dos sectors del darrer dia (“Bauma d’en Noguer” – Excavació 34/2010): a la rasa perpendicular a la paret de la cova i en el tram orgànic de sota les arrels.
A la rasa perpendicular, l’Albert ha continuat excavant i treient sediments remoguts de dies anteriors. L’objectiu era tan de resseguir la profunditat d’aquesta paret com de comprovar la possibilitat que pugui aparèixer un nivell arqueològic. De moment, avui tampoc ha estat possible esbrinar cap d’aquestes fites. A mesura que l’anem resseguint, aquesta paret se’ns presenta cada vegada més vertical, sense observar que es tanqui horitzontalment, la qual cosa seria horrorosa perquè podria molt ben dir que ens trobaríem a la part més fonda de la cova i, per tant, se’ns barraria la possibilitat de trobar cap evidència arqueològica.
A l’àrea d’excavació de les terres orgàniques situada just al límit amb el nivell estèril i en contacte amb les arrels de les darreres aulines, en Quim ha continuat localitzat abundant indústria lítica, majoritàriament de quars. Les peces són sobretot de petit tamany, o sigui, restes de talla. Però, també hi ha algun ascle de configuració. A més, també han aparegut algunes ascles de lidita. El més interessant i extraordinari de tot, però, ha estat la troballa d’un nucli de quarsita amb aquestes mesures: 63x70x44. És un nucli bifacial, amb extraccions sinuoses ben marcades i amb taló reservat o cortical.
A més d’aquestes eines de pedra, també hem de destacar en aquest sector la recuperació d’una diàfasi de gran tamany amb possibles fractures de percussió, la qual cosa vol dir que podria ser una prova d’aprofitament de la carn com a aliment per part d’algun grup humà.
Més dubtes que respostes, de moment, en la jornada d’avui a la Bauma d’en Noguer. D’on prové tanta indústria lítica? Pertanyen, totes aquestes eines de pedra a la prehistòria recent o ja es poden atribuir, finalment, al període paleolític? De moment, i això és un problema que haurem de poder resoldre algun dia, continuem sense poder confirmar cap de les dues possibilitats perquè cap d’aquestes peces lítiques és algun fòssil director.
I, per la seva part, aquesta diàfisi de talla gran que hem trobat avui, però de la qual encara no n’hem pogut determinar el taxó, ens planteja un nou repte: podria correspondre al paleolític superior? A través de la literatura arqueològica sabem que precisament en aquesta època, el paleolític superior, els grups humans estaven especialitzats en la caça major, sobretot de cavalls i cérvols. Pertany a algun d’aquests dos animals i a aquest període històric la diàfisi que hem trobat avui? De moment, no ho podem afirmar.
Són tots aquests dubtes, curiositats i reptes que encara tenim per resoldre els que fan de l’excavació a la Bauma d’en Noguer una aventura fascinant per intentar descobrir el passat més remot dels antics humans que temps enrera es van desplaçar per l’Alta Garrotxa. També serà tot això el que ens motivarà a continuar l’excavació, la qual cosa esperem que es produeixi ben aviat.