Tot centre d’estudi es constitueix amb l’objectiu de realitzar una tasca concreta a nivell social, ja sigui d’ordre cultural, polític, educatiu o cívic. I la seva pretensió és que aquesta feina que desenvolupa sigui beneficiosa almenys a dos nivells: que faci un bon profit als mateixos membres de l’entitat i, al mateix temps, que la tasca resultant també tingui cert ressò i interès en la resta de la societat. Aquesta és la base, el leit motiv, de tots els centres d’estudis que avui dia subsisteixen malgrat les enormes dificultats que puguin tenir per continuar endavant.
L’Associació Arqueològica de Girona compleix de ple tots i cadascun d’aquests trets bàsics inherents a tots els centres d’estudis. Primerament el grup de persones que la constitueixen realitzen una tasca voluntària amb l’objectiu d’obtenir unes satisfaccions a nivell personal, però, a més a més, hi ha el rerafons que la seva tasca també tingui cert reconeixement públic. Quan això succeeix, s’acompleix un cercle virtuós. I alhora això retroalimenta la continuïtat del projecte de l’Associació amb la incorporació d’energies renovades i la projecció de nous projectes de futur per acomplir.
A continuació esmentarem els tres dels principals reconeixements que ha merescut la nostra Associació Arqueològica de Girona per la seva contribució al la identificació del paleolític inferior a les comarques gironines i al conjunt de Catalunya: el de l’ajuntament de Girona (el premi Athenea de l’any 1998), el de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (l’any 1999) i el del Centre Europeu de Recerques Prehistòriques de Talteüll (l’any 2001).
1998: PREMI ATHENEA DE L’AJUNTAMENT DE GIRONA
L’ajuntament de Girona va decidir premiar a l’Associació Arqueològica de Girona per la seva trajectòria i contribució a l’estudi de les cultures humanes més velles del nostre país. El premi va ser concedit el 23 d’abril de l’any 1998 i va consistir en el lliurament d’un objecte de bronze daurat en forma d’espiral amb una inscripció de reconeixement a la tasca de l’AAG. A la pàgina 208 del llibre Història de l’Associació Arqueològica de Girona (1972-2008) del nostre company Pere Canton es reprodueix una il·lustració i es dóna una informació més complerta a l’entorn d’aquest premi.
1999: HOMENATGE DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI A JOSEP CANAL
El 26 d’octubre de 1999 la Universitat de Tarragona va organitzar un seminari sobre els primers europeus que va ser el pretext per retre homenatge a Josep Canal de l’Associació Arqueològica de Girona pel seu reconeixement del paleolític inferior a Catalunya. Durant la jornada, Henry de Lumley va pronunciar les famoses paraules “Senyor Canal, jo et nomeno doctor”.
2001: HOMENATGE DEL CENTRE EUROPEU DE PREHISTÒRIA (TALTEÜLL) A JOSEP CANAL
El dissabte 20 de gener de 2001, el Museu de Talteüll va retre un homenatge a Josep Canal de l’Associació Arqueològica de Girona per la seva tasca en la identificació de les cultures més velles de Catalunya