La fundació d’un centre d’estudis com l’AAG s’explica i es compren en el marc de canvis que a principis de la dècada dels setanta afecten el nostre país a tots nivells (polític, social, econòmic i cultural). A aquest rerafons en l’àmbit públic general s’hi ha d’afegir la peculiar situació cultural del propi territori -Girona i Catalunya- d’on sorgeix l’AAG.Ens referim al fet que en aquella època l’estudi del període paleolític, i en especial del paleolític inferior, era un tema poc o gens investigat: un àmbit del coneixement humà totalment desconegut i sobre el qual encara restava pràcticament tot per descobrir i comprendre.

Los Sitios 15-06-1972- Pàg. 3

En aquest context es va produir un fet que va desencadenar l’inici de les recerques sistemàtiques d’aquest vell període la humanitat i, al mateix temps, que es constituís entitat del tipus AGG.

Aquest fet decisiu va ser el curset de prehistòria que va impartir Josep Corominas al Museu de Banyoles durant la primera meitat de l’any 1972. L’interès pel paleolític que es va produir en una part dels assistents del curset va motivar que decidissin fer front comú per emprendre una investigació més a fons d’aquesta fase.

El resultat de la seva inquietud inicial i de la seva posterior tasca pràctica ben aviat va tenir els seus fruits amb la descoberta d’importants jaciments paleolítics a les coves de Serinyà (Arbreda i Mollet), al Puig d’en Roca o al Cau del Duc de Torroella. I, en paral·lel a aquesta recerca, també es va constituir el que encara avui és un destacat centre d’estudis del període paleolític a casa nostra: l’Associació Arqueològica de Girona.