Al llarg de la seva història, l’Associació Arqueològica de Girona ha publicat una sèrie de llibres (11 en total, fins l’any 2009), la major part centrats en la prehistòria i el paleolític de les comarques gironines. Per tal d’il·lustrar i relacionar tots aquests llibres publicats per l’AAG, la manera més gràfica i efectiva és adjuntar el següent quadre de text que repassa, ordenats de forma cronològica, tots els llibres  publicats per l’Associació Arqueològica de Girona:

LLIBRE 12

  • Títol: El primer capítol de la història de Catalunya
  • Autors: Joan Abad i Albert Aulines
  • Any de publicació: 2010
  • Descripció: 617 pàgines; 24 cm.
  • Dipòsit legal: GI-107-2010
  • Sinopsi:

Aquest llibre és un recull gràfic seleccionat dels fets, les circumstàncies i les persones que a partir dels anys setanta del segle passat han fet possible el descobriment del període històric més antic del nostre país: el paleolític inferior.

El llibre transmet aquesta primitiva història de Catalunya servint-se d’una doble lectura. Primer: les troballes pròpiament, que han permès identificar, per primera vegada, la presència d’aquesta remota etapa humana al nostre territori. Segona: la història humana dels protagonistes d’aquesta descoberta i de la seva posterior divulgació.

La base material que s’ha recollit per visualitzar aquesta història és la informació transmesa mitjançant la premsa escrita que comprèn des de diaris ja desapareguts, com Los Sitios o El Correo Catalán, fins als actuals mitjans de comunicació impresa. De les poc més de 700 il·lustracions que conté el llibre, gairebé 600 corresponen a una selecció específica i seleccionada de retalls de premsa històrica

Al llarg de les pàgines que aquest llibre també es posa de manifest un dels trets més singulars i apreciats de Catalunya: la vivesa i la dinàmica de la seva societat civil, perquè l’Associació Arqueològica de Girona és una més de les moltes entitats cíviques que, des de l’autonomia, l’anonimat, amb poca fressa, però treballant amb constància, contribueixen dia a dia en la construcció social i el desenvolupament humà de Catalunya.

L’Associació Arqueològica de Girona és una entitat que ocupa un lloc destacat en el procés de la recerca històrica del nostre país: el mèrit de posar al descobert El primer capítol de la història de Catalunya n’és una raó prou suficient. A banda d’això, però, l’entitat continua investigant i divulgant la nostra prehistòria: les seves darreres troballes i projecte de la recerca són al Pla de l’Estany, al Pla de Sant Gregori, al Pla de Dalt, a la Balma de la Xemeneia i, actualment, la cova ‘Bauma d’en Noguer’.

Els seus autors, Joan Abad i Albert Aulines, són membres de l’Associació Arqueològica de Girona des de fa anys. Per mitjà d’aquesta entitat investiguen i divulguen l’apassionant aventura de l’origen i l’evolució biològica i cultural de l’homo sapiens de la bioregió de Girona.

LLIBRE 11

  • Títol: Arrels profundes. Fragments del passat prehistòric a les comarques gironines
  • Autors: Joan Abad i Albert Aulines
  • Any de publicació: 2009
  • Descripció: 183 pàgines; 24 cm.
  • Dipòsit legal: B-3934-2009
  • ISBN: 978-84-613-2749-2
  • Sinopsi:

Arrels profundes és la compilació en un sol llibre de 38 articles d’opinió publicats per Joan Abad i Albert Aulines al Diari de Girona entre els anys 2000 i 2007 sobre un temàtica ben específica: la prehistòria i el patrimoni arqueològic a les comarques gironines.
Cada un dels articles fa referència a la motivació pròpia del període concret en què van ser redactats a la premsa (a raó del descobriment d’un jaciment arqueològic, d’una exposició de prehistòria, d’una reflexió sobre un determinat element del nostre patrimoni).
Són articles en què s’opinia,  s’informa, es critica o es reflexiona d’un manera concreta, fragmentària i detallada entorn l’arqueologia i el patrimoni històric a casa nostra. Són, en definitiva, un recull de fragments que donen a conèixer aspectes variats del passat prehistòric a les comarques gironines.

LLIBRE 10

  • Títol: Història de l’Associació Arqueològica de Girona (1972-2008)
  • Autors:Pere Canton i Playà
  • Any de publicació: 2008
  • Descripció: 318 pàgines; 24 cm.
  • Dipòsit legal:B-43327-08
  • Sinopsi:

El llibre repassa la història d’aquesta entitat des de la seva fundació l’any 1972 fins l’any 2008 i s’estructura en el següents capítols:
Presentació  – Introducció – Treballs arqueològics – Paleolític inferior arcaic. Les indústries arcaiques – Paleolític inferior acheulià. Les indústria acheuliana – Paleolític mitjà. La indústria mosteriana – Paleolític superior. Tècniques de la indústria lítica – El Paleolític a les comarques de Girona –
El medi i el clima – Les terrasses fluvials quaternàries – Cronologia de la prehistòria paleolítica – Els homínids a Europa – Homo heidelbeergensis – Homo neanderthalensis – Homo sapiens – Glossari – El Gironès. Història. Jaciments – La Selva. Història. Jaciments – El Baix Empordà. Història. Jaciments – El Pla de l’Estany. Història. Jaciments – La Garrotxa. Història. Jaciments – L’Alt Empordà. Història. Jaciments – El Ripollès. Història. Jaciments – Activitat i Trajectòria – Congressos i simposis – Conferències – Cursets – Exposicions – Experiències d’arqueologia escolar – Els viatges col•lectius de divulgació – Publicacions – El Patronat Francesc Eximenis – Reconeixements – La Junta directiva de l’Associació – Els socis – Llibre de signatures – Estatuts – Correspondència – Retalls de premsa – Expedicions arqueològiques – Personatges – Bibliografia

LLIBRE 9

  • Títol: Jaciment arqueològic. Balma de la Xemeneia. Localització i intervencions arqueològiques (1983-2005)
  • Autors: Joan Abad i Albert Aulines
  • Any de publicació: 2007
  • Descripció: 95 pàgsines; 23 cm.
  • Dipòsit legal: GI-1605-2007
  • Sinopsi:

Amb un pròleg d’Eudald Carbonell, aquesta monografia sobre la Balma de la Xemeneia va ser redactada l’agost del 2005 per tal d’estructurar i divulgar la tasca arqueològica que, a nivell científic i social, hi van dur a terme els autors entre els anys 2001 i 2004, en aquest jaciment situat a la cara sud de la cinglera de Sant Roc, per la banda de Sant Climent d’Amer.
El llibre s’estructura en els següents capítols:
Presentació a càrrec d’Eudald Carbonell – Apunt sobre aquesta publicació, a càrrec dels autors – 1.  Introducció: preguntes i respostes dels humans pels humans – 2. Del Big Bang a la Balma de la Xemeneia – 3. El gènere Homo al planeta Terra: origen i evolució biològica i cultural – 4. Què és el plistocè? – 5. Durant el plistocè Homo s’instal•la a la península ibèrica – 6. El paleolític a les comarques gironines  – 7. La comarca de la Selva: portal d’Europa des de fa milers d’anys – 8. Un entorn natural esplèndid: els cingles de Sant Roc d’Amer – 9. La vall del Brugent d’Amer: 300.000 anys d’història humana – 10. A la recerca d’un mite de la prehistòria: Solutré – 11. El jaciment paleolític de la Balma de la Xemeneia – 12. Descobrint poc a poc el passat de la Balma de la Xemeneia – 13. Una data concreta: 18.950± 50 anys BP – 14. Què s’hi ha trobat a la Balma de la Xemeneia? – 15. Els solutrians: els primers Homo Sapiens de la Balma de la Xemeneia – 16. El pleniglacial: un clima molt fred, ben diferent al d’avui – 17. Caceres de cavalls als cingles de Sant Roc d’Amer – 18. Uns excel•lents fabricants d’eines de pedra – 19. Les primeres fogueres d’Amer – 20. D’un temps en que no hi havia targeta de crèdit – 21. Distribució humana al territori de la Selva: al pla i en abrics – 22. La “Catalunya” de l’any 20.000 BP – 23. L’art rupestre paleolític de Girona: on és si n’hi ha? – 24. Arqueologia del plistocè i societat al municipi d’Amer – 25. Un parc arqueològic a la Balma de la Xemeneia? – Persones i entitats que han fet possible el llibre – Per saber-ne més: lectures, pàgines webs i llocs d’interès per visitar

LLIBRE 8

  • Títol: Recull de treballs de Francesc Riuró i Llapart
  • Autors: Pere Canton
  • Any de publicació: 2006
  • Descripció: 342 pàgines; 24 cm.
  • Dipòsit legal: GI-1323-06
  • Sinopsi:

“L’Associació Arqueològica de Girona acaba de publicar el llibre Recull de treballs de Francesc Riuró i Llapart, dedicat al conegut delineant, arqueòleg i pintor plàstic gironí, que el passat dia 1 de desembre va complir 96 anys d´edat.
El llibre, firmat per Pere Canton i Playà, conté tres articles inèdits. El primer, Històries incertes, reflexiona sobre la frivolitat amb què es redacten les notícies a la premsa i corregeix alguns errors publicats sobre l´origen del Museu de Sant Pere de Galligants de Girona, el còdex Martiriologi conservat al Museu d´Art de Girona o la Ciutadella de Roses. Sobre el recinte fortificat de la vila marinera, Riuró diu que no és cert que «l´Ajuntament va salvar la Ciutadella de l´especulació urbanística», com va aparèixer publicat en un diari, i afirma que «tots els consistoris són roïns» i «van considerar necessari l´enderrocament i la consegüent urbanització del solar resultant. Hem de fer exempt, però, els consistoris actuals, que davant l´evidència de la importància històrica del recinte i dels seus jaciments arqueològics, no han tingut altra alternativa que acceptar la realitat».
El segon article inèdit és un homenatge dedicat a Miquel Oliva i Prat 1922-1974 i el tercer aporta Noves dades sobre el mosaic de Bell-lloc del Pla de Girona, que després de passar moltes dècades a Barcelona, finalment va retornar a la ciutat.
El llibre inclou altres articles que Francesc Riuró ja havia difós anteriorment, com el dedicat a Empúries i la Comissió Provincial de Monuments de Girona, el titulat La breu historia de la Secció d´Arqueologia del GEiEG, o Rhode i la colonització grega”
Informació extretat del Diari de Girona (03-12-2006).

LLIBRE 7

  • Títol: L’aigua i els primers humans al Pla de Salt
  • Autors: Pere Canton i Playà
  • Any de publicació: 2005
  • Descripció: 90 pàgines; 24 cm.
  • Dipòsit legal: GI-93/205
  • Sinopsi:

“Amb un tiratge de 500 exemplars, aquest llibre compleix les funcions de catàleg de l´exposició del mateix nom que es pot visitar al Museu de l´Aigua fins a finals d´aquest mes de març.
El Departament de Cultura de la Generalitat va inspeccionar i va qüestionar l´autenticitat de les restes que Pere Canton, secretari de l´Associació Arqueològica de Girona, va trobar a l´anomenat Camí dels Carlins i que van donar lloc a l´exposició. «Finalment s´han adonat que hi ha peces bones», declarava ahir Canton al Diari de Girona, i reivindicava que «cal evitar la destrucció de més jaciments». Cal recordar que Canton va salvar les restes de les runes de les obres del Centre Comercial.
El llibre explica detalladament el nivell estratogràfic on es van trobar les restes d´indústria lítica i el mètode d´identificació usat. L´exposició del Museu de l´Aigua és molt visitada pels escolars del terme municipal, que a propòsit d´aquesta activitat realitzen tallers de prehistòria on se´ls mostra com els nostres avantpassats encenien el foc o com tallaven les eines. «He tingut molt suport de molta gent del poble i el dia de la inauguració de l´exposició va ser tot un èxit», declarava ahir Pere Canton.
En el pròleg del llibre, el director del Museu de l´Aigua, Andreu Bover, afirma que les troballes prehistòriques realitzades per Pere Canton al Pla de Salt «omplen un buit molt significatiu de la nostra història i serveixen per vincular la relació que han mantingut els homes amb l´aigua 300.000 anys enrere”.
Informació extreta de: www.bohigas.com/Noticies/Arqueolo/N150305.htm

LLIBRE 6

  • Títol: Les comarques gironines. Del paleolític als visigots. Catàleg de jaciments
  • Autors: Pere Canton i Playà
  • Any de publicació: 2001
  • Descripció: 558 pàgines; 24 cm.
  • Dipòsit legal: GI 723-2001
  • ISBN: 84-607-2645-2
  • Sinopsi:

Aquest llibre és un catèlg de jaciments arqueològics que abarca des del paleolític fins al període romà. Es tracta d’un treball molt minuciós i en el transcurs del quals el seu autor ens presenta una fitxa per cada jaciment arqueològic i ens en descriu les principals caracteristiques. L’ordre de prensentació dels jaciments es basa en l’aspecte cronològic, en primer lloc, i, tot seguit, en els àmbits territorials (per comarques).

LLIBRE 5

  • Títol: Catalunya paleolítica
  • Autors: Josep Canal i Eudald Carbonell
  • Any de publicació: 1989
  • Descripció: 448 pàgines; 31 cm.
  • Dipòsit legal: GI 784-89
  • ISBN: 84-86812-12-7
  • Sinopsi:

És la primera gran obra que tracta de forma específica i globalment el període paleolític de Catalunya.
Els quatre temes principals que tracta el llibre són: 1. Introducció a l’origen africà de l’home i la colonització d’Europa; 2. Història de la investigació del paleolític a Catalunya; 3 Descripció per zones geogràfiques dels jaciments paleolítics coneguts a Catalunya; 4. Síntesi de l’ocupació paleolítica a Catalunya.

LLIBRE 4

  • Títol: Les estacions prehistòriques del Puig d’en Roca II. Les necròpolis neolítiques del Puig d’en Roca (Girona) i Sant Julià de Ramis
  • Autors: Francesc Riuró i Miquel Fusté
  • Any de publicació: 1980
  • Descripció: 91 pàgines; 23 cm.
  • Dipòsit legal: GE 82 – 1980
  • ISBN: 84 – 600 – 1636
  • Sinopsi:

És la segona monografia dedicada a les troballes arqueològiques del Puig d’en Roca i es refereix específicament al període neolític. En concret, es descriu exhaustivament la necropolis del neolític final i cadascuna de les sepultures que van aparèixer, amb una relació dels materials arqueològics descoberts, que venen acompanyats per dibuixos i il•lustracions d’aquestes sepultures.

LLIBRE 3

  • Títol: Les estacions prehistòriques del Puig d’en Roca I. Una visió dels pobladors més antics de les nostres terres
  • Autors: Josep Canal i Eudald Carbonell
  • Any de publicació: 1979
  • Descripció: 101 pàgines; 23 cm.
  • Dipòsit legal: GE – 124 – 1979
  • Sinopsi:

És la primera monografia dedicada a les troballes arqueològiques del Puig d’en Roca i es refereix específicament al període paleolític. Al llarg dels nous capítols i tres annexos, els seus autors ens donen informacions precisos sobre aquest jaciment: geologia i situció; identificació de les indústires paleolítiques; les comarques gironines, zona de refugi en èpoques critiques del plesitocè d’Europa o la descripció gràfic dels instruments.

LLIBRE 2

  • Títol: El Professor don Manuel Cazurro i Ruiz i l’Institut de Girona del seu temps
  • Autors: Pompeu Pascual
  • Any de publicació: 1976
  • Descripció: 91 pàgines; 23 cm.
  • Dipòsit legal: GE – 615 – 1976
  • Sinopsi:

Aquest llibre és una biografia del Manuel Cazurro i  al matiex temps una descripció minuciosa de la part humna (vivències, anècdotes) i arquitectònica de l’Institut de Girona.

LLIBRE 1

  • Títol: El paleolític a les comarques gironines
  • Autors: Josep Canal i Narcís Soler
  • Any de publicació: 1976
  • Descripció: 191 pàgines; 30 cm.
  • Dipòsit legal: GE 736 – 1976
  • ISBN: 84 – 500 – 1559 – 6
  • Sinopsi:

El paleolític a les comarques gironines és el primer recull complet de les estacions d’aquest període històric del territori gironí.
Va ser redactat com a conseqüència de les exposicions de prehistòria a la Fontana d’Or de Girona i al Museu Comarcal de Banyoles celebrades amb motiu de la visita oficial del IX Congrés de Ciències Prehistòriques i Protohistòriques (UISPP) que va tenir lloc a Niça del 13 al 18 de setembre de 1976.

CAPÍTOLS DE LLIBRES

1982

L’Arqueologia a Catalunya, avui

  • Canal, J.,  Carbonell, E. i Marato, J.; El paleolític inferior. Pàgs. 20-21.