La història de la investigació del paleolític inferior a Catalunya està estretament lligada amb la història de l’Associació Arqueològica de Girona. Tenen un recorregut paral·lel: al mateix temps que es constituïa l’AAG, també s’estava confirmant l’existència de les cultures humanes més velles de Catalunya. Tot es va iniciar a principis de la dècada dels setanta del segle passat en un dels turons que envolten la ciutat de Girona: el Puig d’en Roca.

Al Puig d’en Roca, un equip dirigit per Josep Canal va començar a rastrejar aquest terreny i va aconseguir trobar un munt d’eines de pedra que indubtablement testimoniaven la presència les comunitats humanes més arcaiques tant de Girona com de Catalunya.

La recerca al Puig d’en Roca es va prolongar més de deu anys gràcies a les excavacions que hi va dur a terme Eudald Carbonell, aleshores l’arqueòleg professional de l’AAG.

Les investigacions al Puig d’en Roca van donar els seus fruits, tot i que no van estar exemptes de polèmiques i situacions crítiques.

Una vegada identificat el paleolític inferior al Puig d’en Roca, la recerca de les cultures humanes més antigues es va estendre a d’altres zones de les comarques gironines, la qual cosa va permetre localitzar aquest antic període històric també al Cau del Duc de Torroella de Montgrí i a la comarca de La Selva.

El Puig d’en Roca, el Cau del Duc i La Selva són el millor exponent del paleolític inferior a Catalunya i és per aquest motiu que van representar el nostre país a la magna exposició de prehistòria que entre els anys 1981 i 1983 va tenir lloc al Museu de l’Home de París.