Els centres d’estudis estan formats per una sèrie de gent que els uneix l’interès comú per un tema concret, ja sigui aquest d’ordre cultural, cívic, social o naturalista. Aquestes persones destinen un part del seu temps a un compromís amb la seva societat. Tothom té el motiva algun interès per forma part en l’acció d’un centre d’estudi. Es tracta de gent diversa i amb diferents graus d’implicació amb la causa escollida. La suma dels seus esforços és el que acaba donant el resultat final que sempre acaba essent positiu. Sense dubte que és aquest grup humà el que constitueix la base social dels centres d’estudis i alhora són el millor exponent de la societat civil catalana.
L’Associació Arqueològica de Girona ha estat integrada, al llarg dels seus quasi quaranta anys d’existència, per persones que respon a aquest perfil. Gent amb professions, motivacions i ideologies diverses, però, que a totes els ha unit una causa comuna: la investigació i la divulgació de la història del nostre país. A dia d’avui, tot mirant enrera, la feina feta, podem dir que s’han aconseguit uns bons resultats, sobretot en dos camps: el del paleolític i el de la història medieval.
Però, a més dels socis, que són la base social, el fonament de l’AAG, aquesta ha tingut l’habilitat d’envoltar-se de persones competents en la seva temàtica. És el que anomenem les personalitats. La suma de tota aquesta diversitat de gent (anònima, base social i personalitats) explica perquè una entitat com l’AAG s’ha mantingut a primera línia la llarg de tants anys.