L’Associació Arqueològica de Girona és un centre d’estudis arrelat a la ciutat de Girona i que té per finalitat contribuir, des de la societat civil, a la recerca i la divulgació de la història de Catalunya.

Actualment, l'Associació Arqueològica de Girona està desenvolupant un projecte d'excavació a la cova "Bauma d'en Noguer", sota la direcció de dos arqueòlegs de l'entitat, l'Albert Aulines i en Francesc Xavier Medina

Durant quasi quaranta anys -va ser fundada l’any 1972-, l’Associació ha dut a terme ininterrompudament una investigació de primer ordre en dos períodes concrets de la història del nostre país: el paleolític i l’edat mitjana.

Del primer període direm que la principal contribució del nostre centre d’estudis ha estat posar al descobert l’existència de les cultures humanes més velles que van trepitjar per primera vegada el territori que avui anomenem Catalunya, raó per la qual podem afirmar que l’Associació Arqueològica de Girona és l’entitat que ha escrit el primer capítol de la història d’aquest país.

La recerca en el camp del paleolític ha estat intensa al llarg d’aquests quaranta anys i ha comportat la localització de molts jaciments  paleolítics (Cau del Duc, La Selva, Can Rubau, Balma de la Xemeneia, Pla de l’Estany, entre molts d’altres). La darrera aportació de l’AAg són les descobertes realitzades  a la cova “Bauma d’en Noguer” (Albanyà), on l’AAG va emprendre una excavació l’any 2009 que actualment encara està en curs.

Respecte el període medieval, la recerca de l’AAG s’ha centrat en dos temes, igualment de pioners: la història urbana de la ciutat de Girona durant l’edat mitjana i el fenomen remença a la vall d’Hostoles.

A més de desenvolupar aquesta recerca, paral·lela i complementàriament l’Associació també ha dut a terme al llarg d’aquests quasi quaranta anys d’existència una intensa tasca de protecció del patrimoni arqueològic i divulgació de història del nostre país, a través de diferents mètodes: conferències, cursets, excursions, publicacions, exposicions, didàctica escolar, demostracions pràctiques de prehistòria o  programes de ràdio.