Investigació i divulgació del patrimoni històric de Catalunya són els dos eixos principals d’actuació de l’Associació Arqueològica de Girona al llarg dels seus quasi quaranta anys d’existència: la recerca en el camp del paleolític i de l’edat mitjana, per una banda, i, de l’altra, en l’organització de conferències, cursets o visites guiades amb la finalitat de difondre el nostre patrimoni.
En aquest apartat ens centrarem en les excursions i els viatges organitzats i duts a terme per l’Associació Arqueològica de Girona que han estat orientats específicament a la visita d’un element del patrimoni prehistòric.
La primera forma, i la més habitual, ha estat l’excursió d’un dia de durada per observar in situ un jaciment prehistòric i el seu museu associat (per exemple, la Cauna de l’Aragó i el Museu de Talteüll). La relació d’excursions d’aquest estil està ben documentada en un article publicat l’any 1998 al número 9 dels Quaderns de Treball de l’AAG.
Però, a banda d’aquestes excursions d’una jornada, la nostra entitat també ha organitzat i participat en expedicions de més llarg abast i durada. D’aquest tipus de viatges en destaquem tres: el dut a terme l’any 1981 a l’Àfrica Oriental per Eudald Carbonell, Esteve Verdaguer i Vicenç Raimundo, a l’Àfrica Oriental; el viatge l’any 1986 per visitar les pintures rupestres de la Dordonya; i, finalment, el viatge del desembre de l’any 1999 a Madrid per visitar la primera magna exposició sobre els jaciments d’Atapuerca.