Podríem dir que les sortides de camp realitzades amb l’objectiu de localitzar eines de pedra tallades atribuïbles al paleolític inferior és un dels trets definitoris de l’AAG. La fundació d’aquesta entitat precisament va estar motivada per la voluntat d’intentar descobrir les evidències més antigues d’ocupacions humanes a les comarques gironines. Aquest objectiu ha estat un dels pilars que ha sostingut el nostre centre d’estudis; és la nostra raó de ser. I és per això que durant quasi quaranta anys seguits els diversos membres de l’AAG han recorregut amunt i avall arreu del territori gironí per intentar trobar els rastres d’aquestes primitives ocupacions humanes.

En diferents graus d’intensitat, la recerca s’ha dut a tots els medis ecològics possibles: terrasses fluvials, conques lacustres, sistemes càrstics, coves i abrics. I, també, al llarg de totes de les comarques gironines, des de l’alta muntanya fins a les comarques costaneres. El resultat de tots aquests anys ininterromputs de recerca ha estat molt satisfactori.

A continuació mostrem diversos retalls de premsa que il·lustren perfectament tota la feinada que s’ha fet des de l’AAG quan a la recerca en superfície es refereix. Pels mètodes d’investigació utilitzats, pels resultats obtinguts, per la tenacitat en la recerca, per la posterior voluntat de divulgació científica, creiem que és comprensible i justificable que es consideri a la nostra entitat pionera a Catalunya en el camp de la investigació paleolítica.