Dominical del Diari de Girona (19/05/2002). Pàg. 5

A partir de l’any 2002, l’Associació Arqueològica de Girona va posar en pràctica una  innovadora i peculiar proposta de divulgació del fenomen prehistòric a les nostres comarques ideada per un membre de la nostra entitat (Joan Abad): les demostracions pràctiques de prehistòria.

Es tracta de reproduir experimentalment com les comunitats prehistòriques esquarteraven un animal  a partir d’eines de pedra fabricades prèviament.

Posteriorment, la carn és sotmesa a un  foc encès a partir de sistemes tradicionals i, finalment, consumida en el marc d’un acte popular (una festa major, una fira).

En les demostracions no es sacrifica l’animal públicament: de cap manera es preten ferir la sensibilitat de l’espectador, simplement es procedeix a tallar la carn per demostrar al públic assistent que les eines de pedra tenen el tall molt viu i, efectivament, tallen.

Mentre es realitza la demostració s’aprofita per explicar aspectes poc coneguts de la prehistòria gironina. Un exemple: poca gent sap que al Puig d’en Roca (Fontajau, Girona) hi ha un dels jaciments més vells d’Europa; o també  que a la comarca de La Selva s’hi han localitzat més de tres-cents assentament de totes les èpoques de la prehistòria, des dels període més antics fins al Neolític. I tants altres llocs, com ara el Cau del Duc a Torroella de Montgrí i els coneguts jaciments de Serinyà.

Aquesta és, en síntesi, la proposta inicial de les demostracions pràctiques que des de l’any 2002 hem anat realitzant en diversos llocs de les comarques gironines, per bé que s’ha de puntualitzar que cada taller l’hem adaptat en funció de la receptivitat de les persones a qui anava adreçada la demostració.

Demostració de prehistòria a l'Escola d'Hostaleria de Girona realitzada per Joan Abad (a la imatge) i Albert Aulines, membres de l'AAG (15 de desembre de 2009)