L’AAG ha organitzat i participat en un munt de conferències al llarg dels seus quasi quaranta anys d’existència com a centre d’estudis. La temàtica d’aquestes conferències ha estat diversa: patrimoni cultural, llengua catalana, prehistòria, paleolític inferior, història medieval, viatges o sobre els remences, per citar-ne només les principals.
Respecte la història del nucli antic de Girona, l’AAG ha realitzat conferències de divulgació destinades a la població en general interessada en aquest tema. Aquestes conferències ha tingut lloc, sobretot, a partir de mitjans dels anys vuitanta i durant tota la dècada dels noranta perquè durant aquest període va existir en el si de l’AAG un grup de recerca dedicat específicament a la investigació de la Girona vella. Aquestes conferències són de dos tipus: o bé d’activitats ideades i promogudes per i des de dins mateix de l’AAG o bé consisteixen en la simple col·laboració en cicles i esdeveniments dissenyats per altres entitats o institucions.
Ara no enumerarem tots aquests cicles de conferències, cursets i documentals que tenim arxivats: hauriem de dedicar un llibre sencer a aquesta questió. Simplement ens limitarem a reproduir una selecció dels que hem cregut més interessants, basant en un criteri: que procurin reflectir una evolució continuada en la tasca de divulgació històrica de la nostra AAG al llarg d’aquests quasi quaranta anys d’existència.
De tota l’abundant documentació referent a les conferències i cursets que ha organitzat o ha participat l’AAG en destaquem: el cicles de conferències organitzats per homenatjar al recent desaparegut Miquel Oliva; el III Curset d’iniciació a l’arqueologia de l’any 1976; les conferències de prehistòria de l’any 1978 a l’escola Lacustaria de Llagostera; el cicle de conferències de l’any 1995 sobre l’evolució de l’home i els nous descobriments d’Atapuerca o les conferències organitzades en motiu de l’exposició a Girona de l’exposició Humans! Els primers pobladors de Catalunya. O, també, les conferències realitzades per l’AAG entorn el nucli històric de la ciutat de Girona, epscialment, aquestes tres: al gener de 1989: “L’arqueologia del casc antic de Girona”; a l’abril de 1994: “Girona, segles V-XV: Girona visigòtica, Girona carolíngia, de la gran expansió a la crisi medieval” i, finalment, al febrer de1997: “Retrat de la ciutat de Girona” dins el cicle Girona a l’abast VII. Els inicis de l’època moderna.