16/01/2010
Els membres de la nostra Associació Albert Aulines i Francesc Xavier Medina han realitzat una sortida arqueològica a la comarca del Ripollès.
L’objectiu d’aquesta visita era, en primer lloc, visitar “in situ” un jaciment paleolític emblemàtic del nostre país com és el Tut de Fustanyà: analitzar-lo com a jaciment i, també, la seva indústria lítica. Tot pensant de cares en futurs treballs i publicacions de recerca i de divulgació que tenim previstes realitzar en els propers mesos
Hem de dir que la impressió que ens ha causat el Tut és molt grata: es tracta d’un tub càrstic de manual! Tot i que no hem pogut accedir al seu interior perquè -com es pot veure en una de les imatges que adjuntem- hi ha un reixat que protegeix la cova.
Després de visitar el Tut, hem continuat la nostra ruta fins a les Coves de Rialp. I, tot seguit, també a altres jaciments prehistòrics superficials esmentats sovint per la bibliografia paleolítica del Ripollès.
La nostra intenció haguera estat visitar més coves i indrets, en especial el Roc de les Orenetes. Però, no hi ha hagut més temps perquè un dels objectius de la nostra sortida també era visitar el Museu de Ripoll per intentar veure de primera mà els diversos materials prehistòrics de la comarca: de Sota Palou, del Tut de Fustanyà i del Roc de les Orenetes, sobretot. Malauradament, però, això no ha estat possible perquè la bidell ens ha informat que tot aquest 2010 el Museu estarà tancat per reformes.