05/12/2009

En un article publicat al Quadern de Treball de l’AAG número 15 de l’any 2007 (pàgines 33-53) vam explicar la història de la localització i denúncia de nous materials arqueològics descoberts durant els anys 2006 i 2007 al Turó de la Bateria o el Puig d’en Roca III que van significar el (re)descobriment d’aquest jaciment i, tot seguit, detallem el dietari de camp de la nostra recerca que va comportar la troballa de noves eines de pedra del període paleolític, l’embolic burocràtic i administratiu que això va generar i, en darrer lloc, el rebombori que es va crear als mitjans de comunicació.

Nucli de quarsita localitzat el 5 de desembre de 2009 al Turó de la Bateria o Puig d'en Roca III. Al fons es veu el perfil de sediments posats al descobert per la continuïtat de les obres constructives en aquest sector.

A partir i gràcies a la nostra tasca inicial ens consta, a través de la bibliografia disponible, que la investigació al Turó de la Bateria va prosperar i es van poder localitzar restes arqueològiques de diferents tipus i períodes històrics. Malgrat que no podem oblidar les circumstàncies difícils, adverses i desagradables que estoicament vam haver de suportar aleshores (gener-febrer de 2007), sí direm que ens alegrem que el nostre esforç vagi ser el detonant per investigar el complex arqueològic del Turó de la Bateria.

Des d’aquell moment i fins avui no hem deixat mai d’observar les obres al Turó de la Bateria. A final d’aquest 2009, un membre de la nostra Associació, en Joan Abad,  s’ha tornat aproximar a aquest Turó mogut per la curiositat dels nous remanaments de terra que els darrers mesos han assolit una profunditat destacable i han posat al descobert uns talls estratigràfics imponents. Aquesta sortida ha tingut lloc el 5 de desembre i, entre d’altres objectes lítics, ha suposat la  descoberta del nucli de quarsita que il·lustrem adjunt en aquesta entrada.

Aquesta troballa va ser comunicada a l’Albert Aulines i va servir per reactivar el nostre interès per la zona (Turó de la Bateria: més troballes paleolítiques – 31/01/2010)