30/10/2010
Avui hem realitzat la jornada d’excavació número 34 d’aquest 2010 a la cova “Bauma d’en Noguer”.
Hi hem participat l’Albert Aulines i en Quim Planas.
La jornada d’avui ha començat amb una prospecció en un tram de terreny situat just davant del jaciment paleolític de ‘Rocaforadada’, a Melianta.
Ens expliquem: com és habitual, el nostre punt de partida per anar a excavar la Bauma d’en Noguer és al bar del pont de Besalú. Allà en Quim i l’Albert hem parlat sobre el remanament de terres que últimament s’està produint en un sector de la carretera de Melianta a Esponellà, just davant del clot d’Espolla i on també hi ha l’històric jaciment de Rocaforadada. Hem decidit desplaçar-nos primer de tot fins a Melianta i inspeccionar aquest tram en obres. I, un cop feta aquesta prospecció, hem de dir que no hem trobat ni el més mínim senyal d’indústria lítica, malgrat que la remoguda de terres era prou important. Aprofitant l’ocasió hem saltat a l’altre costat de la carretera per anar a visitar ‘Rocaforadada’ i aquí sí que, en poc més de deu minuts, hem localitzat una trentena de peces lítiques, la majoria de quars, atribuïbles clarament al paleolític mitjà.
Després ja ens hem dirigit cap a la “Bauma d’en Noguer”. Avui, a diferència dels dies anteriors, no hem pogut dedicar ni un sol minut a buscar bolets perquè tant la manca de pluges com, sobretot, la forta ventada d’aquests darrers dies, doncs, feien inútil intentar trobar algun bolet. Així, que avui hem tornat a dedicar-nos exclusivament a l’arqueologia.
La nostra tasca d’avui ha consistit en aprofundir la rasa que ja fa dies hem obert en el sector oest de la cova. I ho hem fet en dos direccions.
Per un costat, en Quim s’ha dedicat a excavar detalladament el tram de terra orgànica associat a les arrels de les últimes aulines que encara queden en aquest sector ja que és entremig d’aquestes arrels on sempre sol aparèixer la indústria lítica. I, avui, no només no ha estat un excepció sinó que és un dels dies que més eines de pedra tallada hem recollit: una quarantena, bàsicament, totes de quars, de petit tamany, restes de talla, però, també unes poques ascles de tamany mitjà i nuclis, un dels quals bifacial amb taló reservat.
Per l’altra costat, l’Albert ha continuat aprofundint la rasa partint de la referència de la paret vertical de la roca nua situada davant el mur de pedra amb l’objectiu de trobar finalment restes arqueològics en algun nivell estratigràfic ‘in situ’. Avui, però, tampoc ha aparegut aquest nivell i, per tant, no ens quedarà més remei que continuar insistint-hi durant els pròxims dies.
De la jornada d’avui també hem de destacar que en un moment determinat en Quim ha anat a fer una petita excursió pels voltants de la cova amb el propòsit de situar-la en el conjunt del medi natural dels cingles de la Parada. I, el resultat, ha estat extraordinari: unes esplèndides vistes panoràmiques del front de la cova. És la primera vegada que disposem d’aquesta visió plàstica de la cova ja que anteriorment mai l’havíem pogut identificar a causa de l’espessa capa arbòria existent fins ara i que mantenia la cova completament amagada.
La jornada d’avui ha estat una altra de les que podem considerar grans i que et donen forces i t’animen a continuar l’excavació: de primer hem fet recerca al sempre extraordinari Pla de Martís; després hem trobat abundant indústria lítica a la Bauma d’en Noguer; i, finalment, aquestes esplèndides fotos panoràmiques frontals de la cova, les quals ens permeten, per primera vegada, situar visualment la cova en el conjunt dels cingles de la Parada. Tots aquests elements, vibrants per mateixos, ens animen a trobar l’ocasió per tornar ben aviat a continuar l’excavació de la Bauma, la qual cosa, si tot va bé, farem aquest proper dilluns 1 de novembre.